گریس کلسیم
گریس از چه ترکیباتی تشکیل شده است؟
گریس کلسیم از مشتقات نفتی و دارای گرانروی است. ترکیبی نیمه جامد یا جامد یک محصول نفتی و یک صابون یا ترکیبی از صابون، با یک پرکننده مناسب است که برای نوع خاصی از روان کاری تولید میشود. مقدار گریس در بازار جهانی در حدود ۳ میلیارد دلار است و شامل لیتیوم / لیتیوم کمپلکس، کلسیم، سدیم، آلومینیوم / آلومینیوم کمپلکس، کلسیم سولفات، پایه رس، پلی اوره است. فرمولاسیون گریس شاسی طوری است که مقاومت بسیار بالایی در برابر شستشو با آب ایجاد کرده است و در سیستمهایی که نیاز به روان کاری در حضور آب دارند، میشود از این گریس استفاده کرد. تفاوت گریس شاسی با گریس کاپ در چسبندگی بیشتر گریس شاسی است.
تاریخچه گریس
واژه گریس از ریشه لاتین واژه کراسوس به نام چربی گرفته شده است. نخستین گـریـسهای ساخته شده، پایه کلسیم بود که بهصورت ترکیب مواد بدون کاربرد گرما، بهصورت سرد تولید میشد. صابون از ترکیب یک چربی، روغن صمغ، یک نوع اسید چرب و یک قلیا، مانند آهک، ساخته شد. مخلوط کردن آنها با روغنهای پایه معدنی و مقداری آب برای گسترش صابون در روغن منجر به ساخت گـریـسهای نخستین شد که قوام مناسبی داشت . در گـریــسهای اولیــه آمیختن، توسط دست انجام میشد که بعدها از ماشین برای این کار استفاده شد که برای وسیلههای نقلیه با سرعت کم در زمان خود، بهاندازه کافی مناسب بود که بهمرور کاربرد آن محدود شد.
پیشرفت در ساخت گـریـس
در گریسهای قدیمی آبی که برای واکنش ماده به کار گرفته شده بود در خود گـریـس باقی میماند. اگر برای کاربرد در سرعت و یا گرمای زیاد به کار گرفته میشد، آب آن تبخیر و گریس قوام خود را از دست میداد. با گسترش صنعت و ساخت ماشینهای نو که کارکردشان در سرعت و دمای زیاد بود، نیاز به گـریـسهای بهتر دیده شد. ساخت گـریـسهای پایه کلسیم از چربیهای جانوری و بهرهگیری از گرما، جایگزین پخت سرد شد. این گریس دارای قوام بسیار نرم، کارا و مقاوم در برابر آب بود. برای ثبوت صابون در روغنپایه معدنی، باید از آب استفاده میشد اما مقدار آن بایستی بسیار کم در حدود یک یا دو درصد بود. این گـریـس مورداستفاده در دمای کاربرد نزدیک به دمای تبخیر آب بود، نه بیشتر از آن.
گریس پایه کلسیم، آب درون خود را تا مدتها نگه میدارد اما به شرطی که دمای کاربرد کم در حدود ۶۰ درجه باشد. بهمرور گریسها تکاملیافته در شکل امروزی تولید شدند. مجموعه کینی اویل با ۳۰ سال تجربه در زمینه روغن های صنعتی و گریس ها آماده ارائه خدمات و مشاوره به شما عزیزان در تمام زمینه ها میباشد.
موارد کاربرد گریس
- گریسکاری عمومی ماشینآلات خصوصاً شاسی ماشین، محیطهای مرطوب از قبیل پمپهای آب، اتصالات، لولهها، ریلها، قفلها و پیچها، انواع یاتاقانهای تخت
- گـریـس دارای خصوصیاتی است که روغن صنعتی از آنها برخوردار نیست.
- ـماشینآلات صنعتی که زیاد مورداستفاده قرار میگیرند یا در مدتزمان طولانی در حالت ذخیره هستند. ازآنجاکه گـریـس روی سطح باقی میماند، یکلایه روان کار همیشه روی سطح قرار دارد
- ماشینآلاتی که روان کاری مکرر آنها ممکن نیست. گریسهای با کیفیت بالا میتوانند اجزای غیرقابلدسترس ماشین را برای مدتزمان طولانی بدون نیاز به روان کاری مجدد، محافظت کنند.
- ماشینآلاتی که در شرایط سخت مانند دما و فشار بالا، بارهای شوک یا سرعت آهسته تحت بار سنگین هستند، گریس برای روان کاری آنها لازم است.
نکته: پرطرفدارترین گریس در سراسر جهان، گریس پایه لیتیوم است که سهم بیش از ۷۵ درصدی را در بازار به خود اختصاص داده است.
انواع گریس تشکیل شده از سه جزء هستند:
- روغن: اکثر گـریـسهای تولید شده از روغن معدنی هستند. این گریسها با پایه روغن معدنی که مشتق شده از نفت هستند، عملکرد خوبی در بسیاری از کاربردهای صنعتی دارند و در دمای کم یا زیاد پایداری بیشتری را ایجاد میکنند.
- ضخیم کننده: ضخیم کننده مادهای است که در ترکیب با روغنپایه، ساختار جامد به نیمهرسانا را تولید میکند. اغلب نوع ضخیم کننده مورداستفاده در گریسها بر پایه فلز است که اصطلاحاً به آن صابون فلزی میگویند. رایجترین گریس پیچیده بر پایه لیتیوم است که به گریس لیتیومی شهرت دارد.
- افزودنیها: افزودنیها قادرند نقش چند گـریــس روانکننده را ایفا کنند. افزودنیها موجب افزایش خواص مطلوب موجود، و کاهش خواص نامطلوب موجود در گریس و ایجاد خواص جدید مطلوب در گـریــس میشوند. پرکاربردترین مواد افزودنی گـریــس: جلوگیری از اکسیداسیون و جلوگیری از زنگ، عوامل کاهش اصطکاک هستند
جزء اصلی در فرمولاسیونهای گـریـس روغنپایه و بسته افزودنی هستند و به همین دلیل تأثیر قابلتوجهی در کیفیت و کارایی گریس دارند.
گریس چندمنظوره
گریس چندمنظوره به گریسی گفته میشود که از ترکیب خواص دو یا چند گریس تخصصی بهدستآمده است که میتوان از آن برای بیش از یک کاربری استفاده کرد. مثلاً گریس لیتیوم هم در کاربردهای شاسی و هم در بلبرینگهای وسایل نقلیه استفاده میشود. درگذشته از گریس کلسیم برای شاسی و از گریس سدیم برای یاتاقان چرخ استفاده میشد. گریس کلسیم مقاومت بالایی در برابر آب دارد اما دارای ایستادگی پایین در مقابل تغییرات دمایی است. در مقابل گریس سدیم دمای بالای میتواند تحمل کند؛ اما از نظر مقاومت در برابر آب چندان مناسب نیست. هنگامیکه گریس لیتیوم به بازار عرضه شد، مشخص شد که نسبت به گریسهای کلسیم و سدیم برتری دارند و در مدتزمان کمی محبوبترین گریسهای چندمنظوره در صنعت شدند.
گریس کلسیم
گریسهای کلسیم جزو اولین گریسهای عرضه شده در صنعت بودند و امروزه تقریباً تولید گریسهای اولیه پایه کلسیم که به روش سرد تولید میشدند، متوقف شده است و گریسهای پیچیدهتر کلسیم کمپلکس و گـریـس پخت گرم جایگزین آن شده است. گـریـسهای کلسیم کمپلکس از گریسهای پرمصرف در صنعت هستند که قیمت مناسب و ضدآب بودن مهمترین ویژگیهای این گـریـس است.
تفاوت گریس لیتیوم کمپلکس و کلسیم سولفات
از خصوصیات گریس لیتیوم کمپلکس: پایداری، درجه حرارت بالا و خاصیت مقاومت در برابر آب است. برای بهبود عملکرد مانند فشار شدید، ضد سایش، زنگزدگی و خوردگی میتوان افزودنیهای مناسب دیگر با آن اضافه کرد.
با مقایسه گریس لیتیوم کمپلکس و کلسیم سولفات مشخص میشود که گریسهای کلسیم سولفات دارای یک مزیت هستند:
- گریسهای کلسیم سولفات در دیتاشیتها و همچنین در کاربردهای واقعی از گریسهای لیتیوم کمپلکس بهتر عمل میکنند.
- مهمترین تفاوت بین این دو نوع گریس در این است که گریسهای کلسیم سولفات مانند گریسهای لیتیوم کمپلکس نیازی به مواد افزودنی برای برآورده کردن نیازهای عملکردی خاص ندارند.
- گریسهای کلسیم سولفات پایداری مکانیکی بیشتری نسبت به گریسهای لیتیوم کمپلکس دارند که نشتی را کاهش داده و باعث ازبینرفتن محصول در کار میشود.
- نقطه افت و عمر بالاتر گریس کلسیم سولفات باعث میشود از این گریسها در دماهای بالاتر استفاده شود.
- گریسهای لیتیوم کمپلکس نیازمند افزودنیهای گوناگون برای دریافت خواص تحمل فشار بالا و کاهش خوردگی دارند، اما غلیظ کنندههای کلسیم سولفات بهخودیخود دارای خواص فشار شدید و ضد سایش هستند. *همچنین سولفاتها مهارکنندههای زنگزدگی طبیعی هستند. اما گریسهای لیتیوم کمپلکس همواره به مواد افزودنی مهارکننده زنگزدگی احتیاج دارند.
- کلسیم سولفات به دلیل خواص غلیظ کنندهای که دارد، خاصیت ضد آب خوبی هم دارد و حتی در صورت وجود آب نیز خراب نمیشود. اما گریسهای لیتیوم کمپلکس برای بهبود خاصیت مقاومت در برابر آب، معمولاً نیاز به افزودنیهایی دارند که اگر در تماس با آب باشند در معرض خطر ازبینرفتن قرار میگیرند.
- گریسهای کلسیم سولفات با گریس لیتیوم و لیتیوم کمپلکس سازگار هستند.
- گریس کلسیم سولفات در مقابل گریسهای لیتیوم کمپلکس در انواع بیشتری از صنایع مورداستفاده قرار میگیرد، بنابراین این گزینه را به گریس چندمنظوره با کارایی بالا تبدیل کرده است.