گریس کمپلکس
گریس چیست؟
گریس مخلوط ژلاتینی ساخته شده از ترکیب روغن و یک ماده غلیظ و مواد افزودنی است. کیفیت گریس بسته به نوع و مقدار ماده غلیظ کننده و مواد افزودنی است.
عامل اصلی برای مقاومت در برابر آب و همچنین پایداری در دمای بالا، مقاومت در برابر شکست مولکولی در کارکرد طولانیمدت و خاصیت ماندگاری در سطح تماس ماده غلیظ کننده است . از این روی تعیین کیفیت و قیمت گریس بستگی به نوع ماده غلیظ کننده و دیگر مواد افزودنی آن دارد.
متداولترین گریسها تهیه شده از صابون و کلسیم است. گریسها ساخته شده از پایه صابون کلسیم، صابون سدیم، صابون آلومینیوم یا صابون لیتیوم یا اسیدهای چرب فلزی هستند. تمام گریسها در مقابل آب پایدار هستند به جز گریس صابون سدیم. تمام گریسها در برابر دماهای بالا پایداری قابلتوجهی دارند بهغیراز گریس کلسیم و آلومینیوم.
انواع گریس
- گریس صابون ساده،
- گریس صابون مخلوط،
- گریس کمپلکس صابون،
- گریس غیر صابونی
گریس صابون ساده: گریس صابون ساده سه دسته است:
- گریس صابون کلسیم: در برابر آب پایدار، با حداکثر دمای کارکرد در حدود ۸۰ درجه سانتیگراد مصارف زیادی در روان کاری شاسی خودروها و صنایع فولاد دارد .
- گریس صابون سدیم: در مقابل دماهای بالا مقاوم اما در برابر رطوبت و آب ناپایدار است. در حرکت دورانی سریع پایداری این گریسها زیاد و ثابت است در روان کاری یاتاقانهای توپی و غلتکی استفاده میشوند .
- گریس صابون آلومینیوم: بهصورت گریس نیمه مایع است. وقتی نیاز به خاصیت چسبندگی بالا وجود دارد گریس آلومینیومی کاربرد دارد. خاصیت این گریسها مشابه گریس کلسیمی است درصورتیکه از روغنپایه شفاف استفاده شود.
- گریس آلومینیومی: شفاف و بیرنگ است. اما به دلیل هزینه و قیمت بالای آن معمولاً گریسهای کلسیمی جایگزین آن میشود.
- گریس صابون لیتیوم: دارای مقاومت در دمای بالا و مقاومت در مقابل آب. بهعنوان گریسهای چندمنظوره مورداستفاده قرار میگیرند. برای مصارف گوناگون صنعتی در روان کاری خودرو جزء بهترین گریسها هستند.
گریسهای صابون مخلوط:
ماده غلیظ کننده بعضی از گریسها از چند نوع صابون فلزی تشکیل میشود که دارای ترکیبی از خواص آن صابونها است. بهعنوانمثال گریس که با صابون سدیم و صابون کلسیم تهیه شده است، ترکیبی از خاصیت ضد آب و پایداری در حرارت بالا را دارد. این گریسها برای شرایط معتدل کار در حضور آب و دماهای بالا کاربرد دارد.
گریس کمپلکس صابون:
این گریسها تشکیل شده از صابون ساده بهاضافه نمکی از یک اسید با وزن مولکولی پایین تا متوسط تولید میشوند. گریسهای کمپلکس صابون کلسیم یا آلومینیوم در مقابل با گریس صابون ساده، نقطه قطره شدن بالایی دارند. گریس صابونی لیتیوم علاوه بر نقطه شدن بسیار بالا، پایدار مکانیکی و حرارتی بسیار خوبی دارد .
گریسهای غیر صابونی:
گریسهای غیر صابونی تهیه شده از ماده غلیظ کننده غیر صابونی با پلی اوره، سیلیکاژل، بنتون، گرافیک و خاک رنگبر اصلاح شده هستند. این دسته از گریسها معمولاً نقطه قطره شدن بالایی دارند و برخی از آنها پایداری دمایی و خواص مطلوب گریسها را دارند .
قیمت این گریس بیشتر از گریسهای صابونی است.
گریس لیتیوم و گریس لیتیوم کمپلکس
این محصول از صابون کمپلکس آلومینیوم و مرغوبترین روغنهای معدنی تولید شده است. صابون کمپلکس، پایداری مکانیکی عالی و مقاومت حرارتی بسیار بالا و مقاومت در برابر آب را به این محصول میدهد. روغنهای معدنی مرغوب ویسکوزیته بالا در این گریس قابلیت اسپری شدن آسان را به این محصول میدهد. این محصول قابلیت روان کاری عالی در محدوده دمایی ۲۰- تا ۲۰۰+ درجه سانتیگراد را دارد. مجموعه کینی اویل با ۳۰ سال تجربه در زمینه روغن های صنعتی شما را در تمام مراحل ثبت و سفارش راهنمایی و مشاوره میکند .
کلارنز ای ایرل، مهندس شیمی آمریکایی، در سال ۱۹۴۲ اختراعی را با عنوان “روان کار حاوی نمکهای لیتیوم” ثبت کرد. این اولین تعریف از گریسهای بر پایه صابون لیتیوم ساده در مطبوعات ثبت اختراع بود. گریسهای ایرل زمینهساز عصر جدید در صنعت گریسهای روان کار بود. گریسهای بر پایه صابون لیتیوم در مقایسه با سایر صابونهای فلزات قلیایی موجود در سال ۱۹۴۲ خواص بهبودیافتهای دارد. آنها دارای خاصیت بهتر مقاومت در برابر آب نسبت به گریسهای سدیم، خاصیت پایداری حرارتی بهتر نسبت به گریسهای کلسیم، و دارای خواص مکانیکی هستند. گریسهای لیتیوم کمپلکس در اواخر دهه ۱۹۴۰ توسعه یافتهاند. ولی تا اوایل دهه ۱۹۸۰ در حجم وسیع و جایگزین گریسهای لیتیوم ساده وارد بازار نشدند. گریسهای لیتیوم کمپلکس اکثر خواص گریسهای لیتیم ساده را دارد و دارای نقطه قطرهای شدن بالایی است که به گریس اجازه میدهد تا در دماهای بالا کاربرد داشته باشد. گریس آلومینیوم کمپلکس دارای پودر گرافیت با کیفیت بسیار بالا است. به همین دلیل میتواند چرخ دندههای سنگین تحتفشار و بارهای مکانیکی بالا را بهآسانی روان کاری کند. این محصول دارای افزودنیهای ضدزنگ زدگی و سایش است تا بتواند از سطوح فلزی محافظت کند. این گریس چسبندگی بسیار خوبی به سطوح فلزی ایجاد میکند و کاملاً ضد آب است. بوی گریس آلومینیوم تحت تأثیر افزودنیهای جامد و روغنپایه گریس است. پس بسته به میزان و نوع مواد استفاده شده، بوی گریس قابل تغییر است و نشاندهنده خواص و مرغوب بودن محصول نیست. گریس لیتیوم رایجترین گریس مورداستفاده در سراسر جهان است که ۷۵ درصد از روان کنندهها را در تمام صنایع به خود اختصاص داده است. در صنعت خودرو معمولاً بهعنوان روانکننده بلبرینگهای چرخ و شاسی مورداستفاده قرار میگیرد. گریس لیتیوم یک گریس مبتنی بر صابون است که پیچیدگی بالاتری نسبت به صابونهای فلزی معمولی دارد و در کاربردهای خودرو، ساختوساز و صنایع عملکرد خوبی دارد.
ویژگیهای گریس لیتیوم
میزان چسبندگی بالا
گریس لیتیوم چسبندگی خوبی به فلزات دارد. این باعث میشود پس از اعمال، مدت زیادی در جایگاه خود باقی میماند. این مسئله مزایای زیادی دارد از جمله: کاهش دفعات روان کاری مجدد و صرفهجویی در وقت.
غیر خورنده:
یعنی گریس لیتیوم باعث نمیشود قطعات یا ماشینآلات مورداستفاده دچار خوردگی شوند. گریس لیتیوم یک ترکیب پایدار است و از نظر شیمیایی با موادی که با آنها تماس دارد واکنش نشان نمیدهد.
قدرت تحمل بار سنگین:
برای استفاده در شرایط بار سنگین مناسب است. گریس لیتیوم تحتفشار بارهای سنگین تجزیه نمیشود و به کار خود ادامه میدهد.
مقاومت بالا در برابر حرارت:
گریس لیتیوم مقاومت بالایی در برابر گرما دارد. نقطه قطره آن حدوداً ۲۰۰ درجه سانتیگراد است. حد بالای دمای توصیه شده برای استفاده از لیتیوم بهعنوان روانکننده، ۱۲۰ درجه سانتیگراد است.
مقاومت بالا در برابر آب:
گریس لیتیوم مقاومت بهتری در برابر آب نسبت به گریسهای سنتی مبتنی بر سدیم دارد. حلالیت گریس با حلالیت غلیظ کننده مورداستفاده در آن مستقیماً ارتباط دارد. هیدروکسید لیتیوم و غلیظ کنندههایی که معمولاً در ساخت آن مورداستفاده قرار میگیرند، محلولیت در آب بسیار کمی دارند.
- قابلیت تحمل فشار بالا و ضربههای ناگهانی شدید
- محافظت از سطح فلز در برابر سایش و خوردگی
- قابلیت پمپ شدن آسان
- ثبات مکانیکی عالی و پایداری شیمیایی و حرارتی خوب
کاربرد گریس لیتیوم
گریس لیتیوم نقش مهمی در صنعت خودرو دارد و موارد استفاده زیادی در عملیات روان کاری دارد.
متداولترین کاربردهای آن: لولا و قفل درب اتومبیل، ضامنها و صندلیها، روان کاری بی رینگها، روان کاری دندهها، پایانههای باتری، دوربینهای توزیعکننده، مکانیسمهای برفپاککن، آنتنهای رادیویی
گریس لیتیوم کمپلکس چه خواصی دارد؟
- در حداکثر دما بالاترین کارکرد را دارد
- مقاومت بالا در برابر آب
- ثبات عملکرد بسیار خوب
- مقاومت بالا در برابر جداسازی روغن
- قابلیت پمپاژ بسیار خوب در دمای پایین
- پایداری اکسیداسیون خوب
موارد استفاده گریس لیتیوم کمپلکس:
روان کاری شاسی خودرو، قلاب، پین و اتصالات، بلبرینگ چرخ اتومبیل، تجهیزات ساختمانی و معدن، کاربردهای عمومی صنعتی