کاربرد روغن هیدرولیک گردشی
آیا کاربرد روغن هیدرولیک گردشی را میدانید؟ حتماً تا به حال شما هم در شرایطی قرار گرفتهاید که مجبور به انتخاب روغن هیدرولیک شوید.
میدانید این روغن چیست و چه وظایفی دارد؟ این روغن یکی از سیالهای بسیار مهم است که در ماشینآلات هیدرولیک صنعتی، سیستمهای انتقال نیرو، انواع دستگاههای پرس، دستگاههای گردان و در سیستم هیدرولیک خودروهایی که فرمان هیدرولیک دارند به کار میرود.
روغنهای هیدرولیک به دو دسته تقسیم میشوند: نفتی و سنتتیک. وظیفه این روغن در ماشینآلات هیدرولیکی وظیفه قدرت است. روغن هیدرولیک یکی از ضروریترین سیالهایی است که در خودرو از آن استفاده میشود.
بدون وجود این روغن سیستم فرمان با اختلال مواجه میشود و وظیفه انتقال قدرت را درست انجام نمیدهد. کینی اویل به شما توصیه میکند.
قبل از اقدام به خریدن این روغن صنعتی سعی کنید توصیههای مربوط به سازندگان دستگاه را با دقت مطالعه کنید. روغنهای گردشی انواع زیادی با کاراییهای فراوان دارند.
بنابراین باید بدانید نیاز شما چیست و با توجه به آن اقدام به خرید روغن صنعتی کنید. از خرید روغن صنعتی با ویسکوزیته متفاوت با آنچه که سازنده دستگاه پیشنهاد میدهد جداً خودداری کنید و اگر ناچار شدید از معادل روغن پیشنهادی با برندی دیگر استفاده کنید.
باتوجه به توصیه سازنده دستگاه در ارتباط با تعویض روغن دقت کنید و به استانداردهای مربوط به روغن گردشی و روغنپایه آن توجه کنید زیرا یک روغن مناسب میتواند در عملکرد مطلوب دستگاه و افزایش طول عمر آن نقش زیادی داشته باشد.
- روغن گردشی چیست؟
- روانکاری روغن گردشی چگونه است؟
- ویژگیهای روغنهای گردشی
- زمان تعویض روغن هیدرولیک گردشی
روغن گردشی چیست؟
معمولاً روغن گردشی در سیستمهایی استفاده میشود که آلودگی محیطی زیادی دارند. به همین جهت روغن گردشی باید قابلیت بالایی در فیلتراسیون داشته باشد تا بتوان انواع ترکیبات اضافی موجود در روغن را بدون مشکل جدا کرد.
آب و هوا دو مورد از مهمترین آلایندههای موجود در سیستمهای حاوی روغنهای گردشی هستند. از این روی روغن گردشی باید قابلیت جداشوندگی بالایی داشته باشد.
سیستمهای حاوی روغن گردشی خوردگی بالایی دارند و وجود ترکیباتی مثل آب و هوا میتواند اکسید شدن روغن را به دنبال داشته باشد پس روغن گردشی مورد استفاده در این سیستمها باید قابلیت ضد خوردگی و ضد اکسایش هم داشته باشد.
از مشخصات مهم روغن گردشی میزان ویسکوزیته آن است. با بالا رفتن بیش از اندازه ویسکوزیته سیستم پمپاژ دچار مشکل شده و کاهش بیش از اندازه ویسکوزیته هم خاصیت روانکاری روغن صنعتی را با اختلال مواجه میکند.
معمولاً روغنهای گردشی روغن معدنی هستند و برای داشتن خاصیت ضد خوردگی، ضد اکسایش و عدم ترکیب شدن با آب و هوا در آنها از انواع مواد افزودنی استفاده میشود.
در برخی از انواع این روغنها که در سیستمهای هیدرولیک استفاده میشود برای افزایش میزان تحمل بار ترکیباتی خاص به روغن اضافه میشود.
روانکاری روغن گردشی چگونه است؟
سیستم گردشی روغن یک سری ادوات اصلی دارد مثل مخزن، پمپ، فیلترها و تجهیزات کنترلی. البته بعضی از سیستمهای پیچیدهتر و خاصتر تجهیزات بیشتری دارند مثل سانتریفیوژ و مبدلهای حرارتی که هر یک وظیفه خاصی دارند.
پمپ روغن تمیز را با درجه حرارت مطلوب به درون سیستم میفرستد. پس از اینکه روغن صنعتی روانکاری و انتقال حرارت را انجام داد به مخزن اصلی برمیگردد.
در این قسمت برای جلوگیری از کاهش کیفیت روغن از روشهای مختلف فیلتراسیون استفاده میشود. برخی از سیستمها که گرمای بیشتری تولید میکنند به خنککاری بیشتری نیاز دارند.
به همین دلیل از مبدلهای حرارتی در سیستم گردش روغن استفاده میشود تا دمای روغن گردشی در سطح مورد نظر حفظ شود. اگر در سیستمی میزان آلودگی بیشتر باشد یا نیاز به روغن خالصتری داشته باشیم در مسیر روغن گردشی از سانتریفیوژ هم استفاده میشود تا انواع ترکیبات آلاینده و آب و هوا در سیستم فیلتراسیون از روغن خارج شود.
فیلتراسیون از طریق گرما و استفاده از سیستمهای مغناطیسی انجام میشود. تمام این مراحل باید به صورت دقیق مورد نظارت باشد به همین جهت در سیستم روغن گردشی از تجهیزات مختلف کنترل فشار، دما و … استفاده میشود تا روغن در وضعیتی پایدار روانکاری سیستم گردشی را انجام دهد.
در صورت کاهش کیفیت روغن در این سیستمها نیاز نیست همه روغن موجود در سیستم را عوض کنید کافیست برای افزایش کیفیت روغن مقداری روغن گردشی جدید به سیستم اضافه کنید.
ویژگیهای روغنهای گردشی
1. روغن گردشی داشتن قابلت فیلتراسیون دارد. برای روغنهای گردشی آبوهوا یک نوع آلاینده محسوب میشود که باید در هنگام انجام عمل فیلتراسیون این دو آلاینده بهراحتی از آن جدا شوند و روغن باید این خاصت مهم جداشدگی را داشته باشد.
2. روغن گردشی خاصیت ضد اکسایش دارد یعنی در برابر اکسیداسیون مقاوم است. همچنین دارای ویژگی ضدخوردگی و زنگزدگی است به این دلیل که در سیستمهای مختلف مثل سیستمهای هیدرولیکی به دلیل وجود آبوهوا روغن سریعتر اکسید شده پس باید دارای خاصیت ضدخوردگی و ضداکسایش باشد.
3. این روغن خوب و مرغوب از ایجاد و تشکیل لجن و کف جلوگیری میکند.
زمان تعویض روغن هیدرولیک گردشی
عوامل مختلفی ازجمله نوع کارکرد در تعیین زمان تعویض روغن تأثیر دارد و نمیتوان یک زمان مشخص و یکسان برای تعویض روغن هیدرولیک تمامی خودروها تعیین کرد.
میتوانید از طریق کیفیت روغن هم زمان تعویض آن را متوجه شوید. هر گونه تغییر رنگ و بو در روغن مثل تیره یا مات شدن و بوی سوختگی نشان از رسیدن زمان تعویض روغن هیدرولیک است.
اگر در تعویض روغن سهلانگاری کنید ممکن است خسارت جدی و جبرانناپذیری برای خودرو ایجاد کند. روغن هیدرولیک در سیستم خودرو نقش انتقالدهنده انرژی را به عهده دارد و اگر کیفیت آن پایین باشد سیستم ماشین با اختلاف یا توقف مواجه خواهد شد.
از جمله عواملی که موجب فساد سریع روغن میشود دمای بالا است که نواحی گرمسیر سرعت فساد روغن را بالا میبرد. پس بهتر است روغن هیدرولیک در مناطق گرم با فاصله زمانی کم تعویض شود.
ایجاد کف کردن، وجود آثار اکسیده شدن، سفت شدن و پایین آمدن سطح روغن از دیگر عواملی است که نشان دهنده سلامت روغن هیدرولیک است.
روغنهای صنعتی ویسکوزیته متفاوتی دارند به همین دلیل هرپز نباید دو روغن صنعتی با هم مخلوط کنید. بهتر است اول روغن کهنه را تخلیه کرده بعد روغن تازه را جایگزین کنید.
روغنهای هیدرولیک در بستهبندیهای گالنی و چند لیتری تولید و به بازار عرضه میشوند. کینی اویل یکی از فعالترین مجموعههای مشاور، تهیه و عرضه مستقیم انواع روغن صنعتی با برندهای معتبر داخلی است.
برای خرید روانکار صنعتی مناسب میتوانید با متخصصان این مجموعه مشورت کنید و با ثبت سفارش در کوتاهترین زمان محصول خود را در محل تحویل بگیرید.کینی اویل محصولات خود را با تضمین کیفیت و قیمت به شما عرضه میکند پس با اطمینان خرید کنید.
بیشتر بخوانید:
روغن گردشی با کاربردهای متفاوت
کاربرد نانو ذرات در روغن صنعتی
کاربرد روغن انتقال حرارتی در انواع صنایع